Overslaan naar content

Niveau 4 leidinggevende keuken

Op locatie

NCVB Bedrijfsopleidingen verzorgt sinds 1999 landelijk erkende beroepsopleidingen voor bedrijven en organisaties. Deze maatwerkopleidingen worden ontwikkeld volgens “Het Opleidingshuis”. Zo bouwt Van der Valk Opleidingen samen met het NCVB aan haar eigen opleidingshuis, waarin wij landelijk erkende beroepsopleidingen verzorgen volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en de derde leerweg. Dit houdt in dat de deelnemer een baan heeft bij een Van der Valk vestiging en daarbij een interne opleiding of (om)scholing volgt.


De interne Van der Valk BBL-variant

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Achttien keer per jaar volg je zes uur theorieles. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.

De versnelde interne Van der Valk mbo-variant

De derde leerweg bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Gedurende de opleiding volg je theorielessen over de onderwerpen waarin jij je verder moet ontwikkelen. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.

Leidinggevende keuken | niveau 4

Het beroep

Als leidinggevende keuken bij Van der Valk heb je naast uitvoerende werkzaamheden in de keuken, zoals het bereiden van maaltijden, ook leidinggevende taken. Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werkzaamheden in een keuken. Dit houdt in dat je diverse plannen maakt en de uitvoering ervan bewaakt. Tevens stel je begrotingen samen en draag je zorg voor het bewaken van de toegekende budgetten. Je werkt nauw samen met andere koks. Je zorgt voor het opstellen van menukaarten, menuplanningen en voor het uitvoeren van bijbehorende calculaties.


De opleiding Leidinggevende Keuken

Na behalen van het diploma zelfstandig werkend kok duurt de BBL-opleiding één jaar. De versnelde opleiding (derde leerweg) duurt ook een jaar. Doordat de lessen gepland zijn volgens een carrouselplanning is instroom gedurende het hele jaar mogelijk. De volgende extra kerntaken en werkprocessen maken deel uit van het kwalificatieprofiel:

Kerntaak 1: Beheert de keukenvoorraad

 • Bestelt benodigde producten;
 • Ontvangt en controleert geleverde producten;
 • Slaat de geleverde producten op;
 • Controleert producten en voert keukenadministratie uit.

Kerntaak 2: Bereidt gerechten (vrijstelling)

Kerntaak 3: Vernieuwt en verbetert de dienstverlening van de keuken

 • Stelt de menukaart op (kostprijsberekening en menu engineering).

Kerntaak 4: Geeft leiding en voert beheerstaken uit

 • Maakt een afdelingsplan;
 • Maakt een plan voor personeelsplanning en -ontwikkeling;
 • Maakt analyses voor begrotingen en doet voorstellen;
 • Zorgt voor inkoop van materialen en middelen;
 • Bewaakt budgetten;
 • Plant en verdeelt de werkzaamheden;
 • Motiveert en stimuleert samenwerking in het team;
 • Bewaakt en evalueert processen en procedures op de werkvloer;
 • Voert werkoverleg;
 • Rapporteert aan de ondernemer.


Warenkennis en vaktechnische handelingen vormen natuurlijk een belangrijke rol bij het aanleren van deze werkprocessen. Met behulp van keuzedelen verdiep jij je extra in bepaalde beroeps gerelateerde onderwerpen.

Naast de eerder genoemde kerntaken komen de volgende onderdelen tijdens de opleiding aan de orde:

 • Loopbaan en Burgerschap;
 • Nederlands;
 • Moderne Vreemde Taal (Engels);
 • Rekenen.


Diploma en vervolgopleidingen

Je ontvangt het diploma Leidinggevende Kok als je alle onderdelen behaald hebt. Het is een door het Ministerie van OCW officieel erkend mbo-diploma. Met het diploma kun je doorstromen naar andere kwalificaties op hbo-niveau.


Toelatingseisen

Om deze opleiding Leidinggevende Keuken te volgen moet je in het bezit zijn van het mbo-diploma Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3). 

Om de versnelde mbo-omscholing leidinggevende keuken te volgen moet je:

 1. Aantonen dat je beschikt over ruim voldoende studievaardigheden. Denk aan een diploma vmbo-t, havo of een mbo-diploma in een andere branche. Ook dien je de Nederlandse taal goed te beheersen.
 2. Aantonen dat je minimaal twee jaar relevante werkervaring hebt.


Vragen

Wil je meer weten over de interne opleidingsmogelijkheden bij Van der Valk, stuur dan een e-mail naar:

Frans Penson
info@valkopleidingen.nl
M: 06-21878905


of naar:


Helpdesk NCVB Bedrijfsopleidingen
ncvbhelpdesk@ncvbbedrijfsopleidingen.nl
T. 013-5397077
www.ncvbbedrijfsopleidingen.nl

Voor deze opleiding is het belangrijk dat je werkzaam bent bij een Van der Valk hotel en dat je het opleidingstraject met je leidinggevende hebt besproken. Werk je nog niet bij Van der Valk? Solliciteer dan eerst via www.werkenbijvandervalk.nl.

of

nog geen onderdeel van team toekan?

Om een opleiding of training te volgen moet je bij één van onze hotels werken. Ben je nog niet werkzaam bij Van der Valk, maar wil je wel graag een opleiding bij ons doen? Solliciteer dan snel!