Overslaan naar content

Niveau 2 kok

Op locatie

NCVB Bedrijfsopleidingen verzorgt sinds 1999 landelijk erkende beroepsopleidingen voor bedrijven en organisaties. Deze maatwerkopleidingen worden ontwikkeld volgens “Het Opleidingshuis”. Zo bouwt Van der Valk Opleidingen samen met het NCVB aan haar eigen opleidingshuis, waarin wij landelijk erkende beroepsopleidingen verzorgen volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en de derde leerweg. Dit houdt in dat de deelnemer een baan heeft bij een Van der Valk vestiging en daarbij een interne opleiding of (om)scholing volgt.


De interne Van der Valk BBL-variant

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Achttien keer per jaar volg je zes uur theorieles. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.

De versnelde interne Van der Valk MBO variant

De derde leerweg bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Gedurende de opleiding volg je theorielessen over de onderwerpen waarin jij je verder moet ontwikkelen. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.


Kok | niveau 2

Het beroep

Als kok voer je voorbereidende, productie- en afrondende werkzaamheden uit in de keuken van een Van der Valk vestiging. Je plant de dagelijkse werkzaamheden, bereidt gerechten en werkt ze af voor de uitgifte aan de gasten. Hierbij houd je rekening met hun wensen en verwachtingen. Daarnaast zorg je ervoor dat de werkomgeving netjes en schoon is, zodat bereidingen op hygiënische wijze verlopen. Ook hoort de bevoorrading en het bij ontvangst controleren van de producten bij jouw werk.

De opleiding kok

De BBL-opleiding duurt twee jaar en de versnelde opleiding (derde leerweg) duurt een jaar. Doordat de lessen gepland zijn volgens een carrouselplanning is instroom gedurende het hele jaar mogelijk. De volgende kerntaken en werkprocessen maken deel uit van het kwalificatieprofiel:

Kerntaak 1: Bereidt gerechten

 • Maakt de mise en place;
 • Past recepten aan;
 • Bereidt gerechten en componenten;
 • Werkt gerechten voor de uitgifte af;
 • Maakt de werkruimtes, gereedschappen en machines in de keuken schoon;
 • Verricht onderhoud aan keukeninventaris.

Kerntaak 2: Beheert de keukenvoorraden

 • Bestelt benodigde producten;
 • Ontvangt en controleert geleverde producten;
 • Slaat de geleverde producten op;
 • Controleert producten en voert keukenadministratie uit.


Warenkennis en vaktechnische handelingen vormen natuurlijk een belangrijke rol bij het aanleren van deze werkprocessen. Met behulp van keuzedelen verdiep jij je extra in bepaalde beroeps gerelateerde onderwerpen.

Naast de eerder genoemde kerntaken komen de volgende onderdelen tijdens de opleiding aan de orde:

 • Loopbaan en Burgerschap;
 • Nederlands;
 • Moderne Vreemde Taal (Engels);
 • Rekenen.


Diploma en vervolgopleidingen

Je ontvangt het diploma Kok als je alle onderdelen behaald hebt. Het is een door het Ministerie van OCW officieel erkend mbo-diploma. Met het diploma kun je doorstromen naar mbo niveau 3, bijvoorbeeld naar de opleiding zelfstandig werkend kok.


Toelatingseisen

Naast dat je werkzaam bent als een Van der Valk medewerker, dien je in het bezit te zijn van een vmbo-diploma of mbo-diploma niveau 1 om de opleiding Kok te volgen. Als dit niet het geval is, kan toelating ook mogelijk zijn als je over voldoende praktijkervaring beschikt. Dit wordt beoordeeld door een onafhankelijke toelatingscommissie.


Om de versnelde mbo- kok te volgen via de derde leerweg moet je kunnen:

 1. Aantonen dat je beschikt over ruim voldoende studievaardigheden. Denk aan een diploma vmbo-t, havo of een mbo-diploma in een andere branche. Ook dien je de Nederlandse taal goed te beheersen.
 2. Aantonen dat je minimaal twee jaar relevante werkervaring hebt.


Vragen

Wil je meer weten over de interne opleidingsmogelijkheden bij Van der Valk, stuur dan een e-mail naar:

Frans Penson
info@valkopleidingen.nl
M: 06-21878905


of naar:


Helpdesk NCVB Bedrijfsopleidingen
ncvbhelpdesk@ncvbbedrijfsopleidingen.nl
T. 013-5397077
www.ncvbbedrijfsopleidingen.nl

Voor deze opleidingen is het belangrijk dat je werkzaam bent bij een Van der Valk hotel en dat je het opleidingstraject met je leidinggevende hebt besproken. Werk je nog niet bij Van der Valk? Solliciteer dan eerst via www.werkenbijvandervalk.nl.

of

nog geen onderdeel van team toekan?

Om een opleiding of training te volgen moet je bij één van onze hotels werken. Ben je nog niet werkzaam bij Van der Valk, maar wil je wel graag een opleiding bij ons doen? Solliciteer dan snel!