Overslaan naar content

Niveau 4 leidinggevende bediening

Op locatie

NCVB Bedrijfsopleidingen verzorgt sinds 1999 landelijk erkende beroepsopleidingen voor bedrijven en organisaties. Deze maatwerkopleidingen worden ontwikkeld volgens “Het Opleidingshuis”. Zo bouwt Van der Valk Opleidingen samen met het NCVB aan haar eigen opleidingshuis, waarin wij landelijk erkende beroepsopleidingen verzorgen volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en de derde leerweg. Dit houdt in dat de deelnemer een baan heeft bij een Van der Valk vestiging en daarbij een interne opleiding of (om)scholing volgt.


De interne Van der Valk BBL-variant

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Achttien keer per jaar volg je zes uur theorieles. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.


De versnelde interne Van der Valk mbo-variant

De derde leerweg bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Gedurende de opleiding volg je theorielessen over de onderwerpen waarin jij je verder moet ontwikkelen. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.

Leidinggevende bediening | Niveau 4

HET BEROEP

Als leidinggevende bediening werk je in een Van der Valk vestiging. Je informeert en adviseert je gasten over gerechten. Je gaat voor het resultaat en je vindt het belangrijk om je werk goed te doen. Je bent servicegericht en houdt daarom rekening met de wensen van de gasten. Ook werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je bent stressbestendig en bereid om je extra in te zetten als het druk is. Als leidinggevende bediening voer je diverse leidinggevende taken uit en beheer je de wijnvoorraad.


DE OPLEIDING LEIDINGGEVENDE bediening

Na behalen van het diploma zelfstandig werkend gastheer/-vrouw duurt de BBL-opleiding één jaar. De versnelde opleiding (derde leerweg) duurt ook een jaar. Doordat de lessen gepland zijn volgens een carrouselplanning is instroom gedurende het hele jaar mogelijk. De volgende extra kerntaken en werkprocessen maken deel uit van het kwalificatieprofiel:

Kerntaak 1: Werkt in de bediening (vrijstelling)
Kerntaak 2: Doet voorstellen voor de samenstelling van menu- en drankenkaart

Kerntaak 3: Beheert de voorraad en bestelt

 • Vraagt offertes op en selecteert leveranciers.

Kerntaak 4: Geeft leiding en voert beheerstaken uit

 • Maakt een afdelingsplan;
 • Maakt een personeelsplanning;
 • Maakt analyses voor begrotingen en doet voorstellen;
 • Bewaakt budgetten;
 • Plant en verdeelt de werkzaamheden;
 • Motiveert en stimuleert de samenwerking in het team;
 • Bewaakt en evalueert processen en procedures op de werkvloer;
 • Voert werkoverleg;
 • Rapporteert aan de ondernemer.


Warenkennis en vaktechnische handelingen vormen natuurlijk een belangrijke rol bij het aanleren van deze werkprocessen. Met behulp van keuzedelen verdiep jij je extra in bepaalde beroeps gerelateerde onderwerpen.

Naast de eerder genoemde kerntaken komen de volgende onderdelen tijdens de opleiding aan de orde:

 • Loopbaan en Burgerschap;
 • Nederlands;
 • Moderne Vreemde Taal (Engels);
 • Rekenen.


DIPLOMA EN VERVOLGOPLEIDINGEN

Je ontvangt het diploma leidinggevende bediening als je alle onderdelen behaald hebt. Het is een door het Ministerie van OCW officieel erkend mbo-diploma. Met het diploma kun je doorstromen naar andere kwalificaties op hbo-niveau.


TOELATINGSEISEN

Om deze opleiding leidinggevende bediening te volgen moet je in het bezit zijn van het mbo-diploma zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (niveau 3). 

Om de versnelde mbo-omscholing Leidinggevende bediening te volgen moet je:

 1. Aantonen dat je beschikt over ruim voldoende studievaardigheden. Denk aan een diploma vmbo-t, havo of een mbo-diploma in een andere branche. Ook dien je de Nederlandse taal goed te beheersen.
 2. Aantonen dat je minimaal twee jaar relevante werkervaring hebt.


Vragen

Wil je meer weten over de interne opleidingsmogelijkheden bij Van der Valk, stuur dan een e-mail naar:

Frans Penson
info@valkopleidingen.nl
M: 06-21878905


of naar:


Helpdesk NCVB Bedrijfsopleidingen
ncvbhelpdesk@ncvbbedrijfsopleidingen.nl
T. 013-5397077
www.ncvbbedrijfsopleidingen.nl

Voor deze opleidingen is het belangrijk dat je werkzaam bent bij een Van der Valk hotel en dat je het opleidingstraject met je leidinggevende hebt besproken. Werk je nog niet bij Van der Valk? Solliciteer dan eerst via www.werkenbijvandervalk.nl.

of

nog geen onderdeel van team toekan?

Om een opleiding of training te volgen moet je bij één van onze hotels werken. Ben je nog niet werkzaam bij Van der Valk, maar wil je wel graag een opleiding bij ons doen? Solliciteer dan snel!