Overslaan naar content

Kok

Derde leerweg

In het kort

Als kok voer je voorbereidende, productie- en afrondende werkzaamheden uit in de keuken van een Van der Valk hotel. Je plant de dagelijkse werkzaamheden, bereidt gerechten en werkt ze af voor de uitgifte aan de gasten. Hierbij houd je rekening met hun wensen en verwachtingen. Daarnaast zorg je ervoor dat de werkomgeving netjes en schoon is, zodat bereidingen op hygiënische wijze verlopen. Ook hoort de bevoorrading en het bij ontvangst controleren van de producten bij jouw werk.

Wat ga je doen en leren?

Warenkennis en vaktechnische handelingen vormen natuurlijk een belangrijke rol bij het aanleren van deze werkprocessen. Met behulp van keuzedelen verdiep jij je extra in bepaalde beroepsgerelateerde onderwerpen. Naast de kerntaken komen de volgende onderdelen tijdens de opleiding aan de orde:

  • Loopbaan en Burgerschap

  • Nederlands

  • Moderne Vreemde Taal (Engels)

  • Rekenen

Versnelde omscholing

De opleidingen via de Derde Leerweg zijn geschikt voor medewerkers die al ruime relevante werkervaring hebben maar nog geen erkend vakdiploma. Via de Derde Leerweg kun je in één jaar je diploma halen. Let op! De studiebelasting van deze opleidingen is aanzienlijk zwaarder omdat je dus meerdere jaren lesstof en opdrachten in  één jaar moet afronden. De toelatingseisen voor deze opleidingen zijn daardoor strenger. De opleidingen bestaan uit een combinatie van werken en leren. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Gedurende de opleiding volg je theorielessen over de onderwerpen waarin jij je verder moet ontwikkelen. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.

TOELATINGSEISEN

Om de versnelde mbo-omscholing kok te volgen moet je:       

  1. Aantonen dat je beschikt over ruim voldoende studievaardigheden. Denk aan een diploma vmbo-t, havo of een mbo-diploma in een andere branche. Ook dien je de Nederlandse taal goed te beheersen.

  2. Aantonen dat je minimaal twee jaar relevante werkervaring hebt met het maken van je eigen planning, bereiden van gerechten en het zelfstandig aanpassen van recepten in de keuken van een restaurant. 

DIPLOMA EN VERVOLGOPLEIDINGEN

Je ontvangt het diploma kok als je alle onderdelen behaald hebt. Het is een door het Ministerie van OCW officieel erkend mbo-diploma. Met het diploma kun je doorstromen naar mbo-niveau 3, bijvoorbeeld naar de opleiding zelfstandig werkend kok.

Kerntaken

De volgende kerntaken en werkprocessen maken deel uit van het kwalificatieprofiel:

Werkwijze

De Derde Leerweg bestaat ook uit een combinatie van werken en leren maar dan versneld. De opleiding duurt slechts één jaar. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Gedurende de opleiding volg je theorielessen over de onderwerpen waarin jij je verder moet ontwikkelen. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.

Algemene informatie

Locatie

Hotel De Bilt-Utrecht of Stein-Urmond.

Kosten

De kosten voor de opleidingen zijn te vinden op deze pagina.

Contact

Wil je meer weten over de interne opleidingsmogelijkheden bij Van der Valk? Stuur ons dan een e-mail of neem telefonisch contact met ons op.

Duur

De versnelde opleiding kok (mbo-niveau 2) duurt een jaar. Doordat de lessen gepland zijn volgens een carrouselplanning is instroom gedurende het hele jaar mogelijk.

Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor deze opleiding? Dat kan via de knop hieronder!