Skip to content

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Derde leerweg

In het kort

Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw werk je in een Van der Valk hotel. Je informeert en adviseert je gasten over gerechten. Bij het serveren van de bestellingen verricht je, indien nodig, speciale serveerhandelingen en bereidingen aan tafel. Daarnaast help je nieuwe en/of lerende medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw werk je zelfstandig en heb je relatief veel verantwoordelijkheid.

De versnelde opleiding zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (mbo-niveau 3) duurt een jaar. Doordat de lessen gepland zijn volgens een carrouselplanning is instroom gedurende het hele jaar mogelijk.

Kerntaken

De volgende kerntaken en werkprocessen maken deel uit van het kwalificatieprofiel:

Werkt in de bediening

– Voert voorbereidende werkzaamheden uit; – Neemt reserveringen aan; – Ontvangt gasten; – Adviseert gasten en neemt de bestelling op; – Maakt dranken serveergereed; – Serveert de bestelling en ruimt af; – Creëert en onderhoudt de sfeer; – Rekent de bestelling(en) af en neemt afscheid; – Voert afrondende werkzaamheden uit; – Werkt met de kassa.

Bewaakt de voorraad

– Controleert de voorraad; – Ontvangt en controleert de bestelling; – Pakt de bestelling uit en slaat deze op.

Bestelt en beheert de voorraad

– Bestelt de voorraad; – Reclameert foute levering bij de leverancier; – Beheert de opslag van de voorraad.

Doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart

– Verzamelt informatie; – Doet voorstellen voor de menukaart.

Geeft leiding en voert beheerstaken uit

– Bewaakt het sociaal-hygiënisch beleid; – Instrueert en begeleidt lerende medewerkers; – Voert informele en ondersteunt bij formele gesprekken met lerende medewerkers.

Warenkennis en vaktechnische handelingen vormen natuurlijk een belangrijke rol bij het aanleren van deze werkprocessen. Met behulp van keuzedelen verdiep jij je extra in bepaalde beroepsgerelateerde onderwerpen.

Naast de eerder genoemde kerntaken komen de volgende onderdelen tijdens de opleiding aan de orde:

  • Loopbaan en Burgerschap

  • Nederlands

  • Moderne Vreemde Taal (Engels)

  • RekenenDe versnelde interne Van der Valk mbo-variant

De derde leerweg bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Gedurende de opleiding volg je theorielessen over de onderwerpen waarin jij je verder moet ontwikkelen. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.DIPLOMA EN VERVOLGOPLEIDINGEN

Je ontvangt het diploma zelfstandig werkend gastheer/-vrouw als je alle onderdelen behaald hebt. Het is een door het Ministerie van OCW officieel erkend mbo-diploma. Met het diploma kun je doorstromen naar mbo-niveau 4, bijvoorbeeld naar de opleiding leidinggevende bediening.TOELATINGSEISEN

Om de versnelde mbo-omscholing Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw te volgen moet je:

  1. Aantonen dat je beschikt over ruim voldoende studievaardigheden. Denk aan een diploma vmbo-t, havo of een mbo-diploma in een andere branche. Ook dien je de Nederlandse taal goed te beheersen.

  2. Aantonen dat je minimaal twee jaar relevante werkervaring hebt.AANMELDEN

Wil jij je aanmelden voor deze opleiding? Dat kan via de knop hieronder!

CONTACT

Wil je meer weten over de interne opleidingsmogelijkheden bij Van der Valk? Stuur ons dan een e-mail of neem telefonisch contact met ons op.