Skip to content

Leidinggevende keuken

Derde leerweg

In het kort

Als leidinggevende keuken bij Van der Valk heb je naast uitvoerende werkzaamheden in de keuken, zoals het bereiden van maaltijden, ook leidinggevende taken. Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werkzaamheden in een keuken. Dit houdt in dat je diverse plannen maakt en de uitvoering ervan bewaakt. Tevens stel je begrotingen samen en draag je zorg voor het bewaken van de toegekende budgetten. Je werkt nauw samen met andere koks. Je zorgt voor het opstellen van menukaarten, menuplanningen en voor het uitvoeren van bijbehorende calculaties.

De versnelde opleiding leidinggevende keuken duurt een jaar. Doordat de lessen gepland zijn volgens een carrouselplanning is instroom gedurende het hele jaar mogelijk.

Kerntaken

De volgende kerntaken en werkprocessen maken deel uit van het kwalificatieprofiel:

Bereidt gerechten

– Plant zijn werkzaamheden; – Maakt de mise en place; – Past recepten aan; – Bereidt gerechten en componenten; – Werkt gerechten voor de uitgifte af; – Maakt werkruimtes, gereedschappen en machines in de keuken schoon; – Verricht onderhoud aan keukeninventaris.

Beheert keukenvoorraden

– Bestelt benodigde producten; – Ontvangt en controleert geleverde producten; – Slaat geleverde producten op; – Controleert producten en voert keukenadministratie uit.

Vernieuwt en verbetert de dienstverlening in de keuken

– Ontwikkelt nieuwe gerechten; – Voert menu-engineering uit; – Stelt de menukaart op; – Ondersteunt de verbetering van efficiency en de beheersing van kosten; – Ondersteunt de verbetering van kwaliteit.

Geeft leiding en voert beheerstaken uit

– Maakt een operationeel plan; – Plant en verdeelt de werkzaamheden; – Begroot financiën; – Bewaakt financiën; – Stuurt medewerkers aan; – Voert intern formele gesprekken.

Warenkennis en vaktechnische handelingen vormen natuurlijk een belangrijke rol bij het aanleren van deze werkprocessen. Met behulp van keuzedelen verdiep jij je extra in bepaalde beroeps gerelateerde onderwerpen.

Naast de eerder genoemde kerntaken komen de volgende onderdelen tijdens de opleiding aan de orde:

  • Loopbaan en Burgerschap

  • Nederlands

  • Moderne Vreemde Taal (Engels)

  • RekenenDe versnelde interne Van der Valk MBO-variant

De derde leerweg bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Gedurende de opleiding volg je theorielessen over de onderwerpen waarin jij je verder moet ontwikkelen. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.DIPLOMA EN VERVOLGOPLEIDINGEN

Je ontvangt het diploma leidinggevende keuken als je alle onderdelen behaald hebt. Het is een door het Ministerie van OCW officieel erkend mbo-diploma. Met het diploma kun je doorstromen naar andere kwalificaties op hbo-niveau.TOELATINGSEISEN

Om de versnelde mbo-omscholing leidinggevende keuken te volgen moet je kunnen aantonen dat je beschikt over ruim voldoende studievaardigheden. Denk aan een havo-, mbo- of hbo-diploma in een andere branche.

Om de versnelde mbo-omscholing leidinggevende keuken te volgen moet je:       

  1. Aantonen dat je beschikt over ruim voldoende studievaardigheden. Denk aan een diploma vmbo-t, havo of een mbo-diploma in een andere branche. Ook dien je de Nederlandse taal goed te beheersen.

  2. Aantonen dat je minimaal twee jaar relevante werkervaring hebt.

AANMELDEN

Wil jij je aanmelden voor deze opleiding? Dat kan via de knop hieronder!

CONTACT

Wil je meer weten over de interne opleidingsmogelijkheden bij Van der Valk? Stuur ons dan een e-mail of neem telefonisch contact met ons op.