Skip to content

Kok

In het kort

Als kok voer je voorbereidende, productie- en afrondende werkzaamheden uit in de keuken van een Van der Valk hotel. Je plant de dagelijkse werkzaamheden, bereidt gerechten en werkt ze af voor de uitgifte aan de gasten. Hierbij houd je rekening met hun wensen en verwachtingen. Daarnaast zorg je ervoor dat de werkomgeving netjes en schoon is, zodat bereidingen op hygiënische wijze verlopen. Ook hoort de bevoorrading en het bij ontvangst controleren van de producten bij jouw werk.

De opleiding kok (mbo-niveau 2) duurt twee jaar. Doordat de lessen gepland zijn volgens een carrouselplanning is instroom gedurende het hele jaar mogelijk.

Kerntaken

De volgende kerntaken en werkprocessen maken deel uit van het kwalificatieprofiel:

Bereidt gerechten

– Plant zijn werkzaamheden; – Maakt de mise en place; – Past recepten aan; – Bereidt gerechten en componenten; – Werkt gerechten voor de uitgifte af; – Maakt werkruimtes, gereedschappen en machines in de keuken schoon; – Verricht onderhoud aan keukeninventaris.

Beheert keukenvoorraden

– Bestelt benodigde producten; – Ontvangt en controleert geleverde producten; – Slaat geleverde producten op; – Controleert producten en voert keukenadministratie uit.

Warenkennis en vaktechnische handelingen vormen natuurlijk een belangrijke rol bij het aanleren van deze werkprocessen. Met behulp van keuzedelen verdiep jij je extra in bepaalde beroepsgerelateerde onderwerpen.

Naast de eerder genoemde kerntaken komen de volgende onderdelen tijdens de opleiding aan de orde:

  • Loopbaan en Burgerschap

  • Nederlands

  • Moderne Vreemde Taal (Engels)

  • RekenenDe interne Van der Valk BBL-variant

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Vijftien keer per jaar volg je zes uur theorieles. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.Diploma en vervolgopleidingen

Je ontvangt het diploma Kok als je alle onderdelen behaald hebt. Het is een door het Ministerie van OCW officieel erkend mbo-diploma. Met het diploma kun je doorstromen naar mbo-niveau 3, bijvoorbeeld naar de opleiding zelfstandig werkend kok.Toelatingseisen

Naast dat je werkzaam bent als een Van der Valk medewerker, dien je in het bezit te zijn van een vmbo-diploma of mbo-diploma niveau 1 om de opleiding Kok te volgen. Als dit niet het geval is, kan toelating ook mogelijk zijn als je over voldoende praktijkervaring beschikt. Dit wordt beoordeeld door een onafhankelijke toelatingscommissie.Leslocatie

  • Hotel De Bilt-Utrecht of Stein-UrmondKosten

De kosten voor de opleidingen zijn te vinden op deze pagina.AANMELDEN

Wil jij je aanmelden voor deze opleiding? Dat kan via de knop hieronder!

CONTACT

Wil je meer weten over de interne opleidingsmogelijkheden bij Van der Valk? Stuur ons dan een e-mail of neem telefonisch contact met ons op.