
Niveau 3
Zelfstandig werkend kok
In het kort
Als Zelfstandig Werkend Kok werk je in de keuken van een hotel, restaurant, cateringbedrijf of eetcafé. Jij bedenkt en bereidt lekkere gerechten. Je denkt mee over de menukaart, houdt de voorraad bij en bestelt ingrediënten. Je maakt een planning voor het werk dat in de keuken moet gebeuren. Zo zorg jij ervoor dat iedereen op tijd en goed zijn werk kan doen. Ook help je nieuwe medewerkers en stagiair(e)s.
Hou jij van koken? Kun jij werkzaamheden plannen en uitvoeren? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!
Wat ga je leren?
Je leert hoe je werkzaamheden efficiënt en effectief in kunt plannen.
Je leert hoe je producten aan kan laten sluiten bij specifieke (dieet)wensen van de klant.
Je leert hoe je met commerciële vaardigheden zo kostenbewust mogelijk producten in kan kopen.
Je leert welke veiligheidsvoorschriften en richtlijnen er zijn op het gebied van hygiëne en werkomstandigheden.
Naast de eerder genoemde kerntaken komen de volgende onderdelen tijdens de opleiding aan de orde:
Loopbaan en Burgerschap
Nederlands
Moderne Vreemde Taal (Engels)
Rekenen
Versnelde omscholing
De opleidingen via de Derde Leerweg zijn geschikt voor oudere medewerkers (23+) die al langere tijd in de Horeca werken maar nog geen Horeca vakdiploma hebben. Via de Derde Leerweg kun je versneld je MBO-diploma halen. Let op! De studiebelasting van deze opleidingen is aanzienlijk zwaarder omdat je dus meerdere jaren lesstof en opdrachten in één jaar moet afronden. De toelatingseisen voor deze opleidingen zijn daardoor strenger.
Toelatingseisen
Om in aanmerking te komen voor de versnelde mbo-omscholing Niveau 3 zelfstandig werkend kok te volgen moet je:
Aantonen dat je beschikt over ruim voldoende studievaardigheden. Denk aan een mbo 2-diploma in een andere branche of Havo-diploma. Ook dien je de Nederlandse taal goed te beheersen.
Aantonen dat je minimaal vijf jaar relevante werkervaring hebt in het maken van een planning, het bereiden van gerechten, zelfstandig aanpassen van recepten en begeleiden van nieuwe medewerkers.
Gemotiveerd zijn. Zoals eerder beschreven moet je meer opdrachten en examens maken in kortere tijd. Het is daarom belangrijk dat je écht wil studeren om een volgende stap te zetten in je loopbaan.
DIPLOMA EN VERVOLGOPLEIDINGEN
Je ontvangt het MBO-diploma Niveau 3 zelfstandig werkend kok als je alle onderdelen en opdrachten succesvol hebt afgerond. Het is een door het Ministerie van OCW officieel erkend mbo-diploma. Met het diploma kun je doorstromen naar de opleiding MBO-niveau 4 Leidinggevende keuken.
Kerntaken
De volgende kerntaken en werkprocessen maken deel uit van het kwalificatieprofiel:

werkwijze
De Derde Leerweg bestaat ook uit een combinatie van werken en leren maar dan versneld. De opleiding duurt slechts één jaar. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Gedurende de opleiding volg je theorielessen over de onderwerpen waarin jij je verder moet ontwikkelen. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.
Algemene informatie

Locatie
Afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Kosten
De kosten voor de opleidingen zijn te vinden op deze pagina.

Contact
Wil je meer weten over de interne opleidingsmogelijkheden bij Van der Valk? Stuur ons dan een e-mail of neem telefonisch contact met ons op.

Duur
De versnelde opleiding zelfstandig werkend kok (mbo-niveau 3) duurt een jaar.
Ervaring van een student
Al vele Van der Valk collega's gingen je voor. Bekijk in de video de ervaring van Mick.
Aanmelden
Wil jij je aanmelden voor deze opleiding? Dat kan via de knop hieronder!











