Skip to content

Zelfstandig werkend kok

Derde leerweg

In het kort

Als zelfstandig werkend kok bij Van der Valk bereid je gerechten en componenten, maar ben je ook in staat om rekening te houden met specifieke wensen van gasten (zoals bijvoorbeeld diëten). Daarnaast voer je als zelfstandig werkend kok werkzaamheden uit op het gebied van voorraadbeheer en ondersteunende werkzaamheden, zoals het bevorderen van de efficiency en kostenbeheersing. Ook help je nieuwe en/of lerende medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Als zelfstandig werkend kok maak je zelf een planning voor de uitvoering van deze werkzaamheden en je voert deze ook zelfstandig uit. Uiteraard word je vaak bijgestaan door collega’s en hulpkrachten.

De versnelde opleiding zelfstandig werkend kok (mbo-niveau 3) duurt een jaar. Doordat de lessen gepland zijn volgens een carrouselplanning is instroom gedurende het hele jaar mogelijk.

Kerntaken

De volgende kerntaken en werkprocessen maken deel uit van het kwalificatieprofiel:

Bereidt gerechten

– Plant zijn werkzaamheden; – Maakt de mise en place; – Past recepten aan; – Bereidt gerechten en componenten; – Werkt gerechten voor de uitgifte af; – Maakt werkruimtes, gereedschappen en machines in de keuken schoon; – Verricht onderhoud aan keukeninventaris.

Beheert keukenvoorraden

– Bestelt benodigde producten; – Ontvangt en controleert geleverde producten; – Slaat geleverde producten op; – Controleert producten en voert keukenadministratie uit.

Vernieuwt en verbetert de dienstverlening in de keuken

– Ontwikkelt nieuwe gerechten; – Voert menu-engineering uit; – Ondersteunt de verbetering van efficiency en de beheersing van kosten; – Ondersteunt de verbetering van kwaliteit.

Geeft leiding en voert beheerstaken uit

– Instrueert en begeleidt lerende medewerkers; – Voert informele en ondersteunt bij formele gesprekken met lerende medewerkers.

Warenkennis en vaktechnische handelingen vormen natuurlijk een belangrijke rol bij het aanleren van deze werkprocessen. Met behulp van keuzedelen verdiep jij je extra in bepaalde beroeps gerelateerde onderwerpen.

Naast de eerder genoemde kerntaken komen de volgende onderdelen tijdens de opleiding aan de orde:

  • Loopbaan en Burgerschap

  • Nederlands

  • Moderne Vreemde Taal (Engels)

  • RekenenDe versnelde interne Van der Valk MBO-variant

De derde leerweg bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Gedurende de opleiding volg je theorielessen over de onderwerpen waarin jij je verder moet ontwikkelen. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.DIPLOMA EN VERVOLGOPLEIDINGEN

Je ontvangt het diploma zelfstandig werkend kok als je alle onderdelen behaald hebt. Het is een door het Ministerie van OCW officieel erkend mbo-diploma. Met het diploma kun je doorstromen naar mbo-niveau 4, bijvoorbeeld naar de opleiding leidinggevende keuken.

TOELATINGSEISEN

Om de versnelde mbo-omscholing zelfstandig werkend kok te volgen moet je:       

  1. Aantonen dat je beschikt over ruim voldoende studievaardigheden. Denk aan een diploma vmbo-t, havo of een mbo-diploma in een andere branche. Ook dien je de Nederlandse taal goed te beheersen.

  2. Aantonen dat je minimaal twee jaar relevante werkervaring hebt.AANMELDEN

Wil jij je aanmelden voor deze opleiding? Dat kan via de knop hieronder!

CONTACT

Wil je meer weten over de interne opleidingsmogelijkheden bij Van der Valk? Stuur ons dan een e-mail of neem telefonisch contact met ons op.