Skip to content

Gastheer/-vrouw

in het kort

Als gastheer/-vrouw werk je bij een Van der Valk hotel. Je informeert en adviseert je gasten over gerechten. Je gaat voor het resultaat en je vindt het belangrijk om je werk goed te doen. Je bent servicegericht en houdt daarom rekening met de wensen van de gasten. Ook werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je bent stressbestendig en bereid om je extra in te zetten als het druk is. Als gastheer/-vrouw voer je de werkzaamheden uit in opdracht van de leidinggevende.

De opleiding gastheer/-vrouw (mbo-niveau 2) duurt 1 jaar. Doordat de lessen gepland zijn volgens een carrouselplanning is instroom gedurende het hele jaar mogelijk.

Kerntaken

De volgende kerntaken en werkprocessen maken deel uit van het kwalificatieprofiel:

Werkt in de bediening

– Voert voorbereidende werkzaamheden uit; – Neemt reserveringen aan; – Ontvangt gasten; – Adviseert gasten en neemt de bestelling op; – Maakt dranken serveergereed; – Serveert de bestelling en ruimt af; – Creëert en onderhoudt de sfeer; – Rekent de bestelling(en) af en neemt afscheid; – Voert afrondende werkzaamheden uit; – Werkt met de kassa.

Bewaakt de voorraad

– Controleert de voorraad; – Ontvangt en controleert de bestelling; – Pakt de bestelling uit en slaat deze op.

Warenkennis en vaktechnische handelingen vormen natuurlijk een belangrijke rol bij het aanleren van deze werkprocessen. Met behulp van keuzedelen verdiep jij je extra in bepaalde beroepsgerelateerde onderwerpen.

Naast de eerder genoemde kerntaken komen de volgende onderdelen tijdens de opleiding aan de orde:

  • Loopbaan en Burgerschap

  • Nederlands

  • Moderne Vreemde Taal (Engels)

  • RekenenDe interne van der Valk BBL-variant

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) bestaat uit een combinatie van werken en leren. Je werkt je normale contracturen per week in je eigen Van der Valk vestiging. Alle vestigingen zijn erkend als leerbedrijf. Vijftien keer per jaar volg je zes uur theorieles. Deze theorielessen vinden plaats in een van de deelnemende Van der Valk vestigingen. De praktijk leer je dus in het bedrijf en de theoretische ondersteuning krijg je tijdens de theorielessen. Een BPV-begeleider houdt naast de vorderingen in de praktijk ook de leerresultaten op theoretisch gebied nauwlettend in de gaten.Diploma en vervolgopleidingen

Je ontvangt het diploma Gastheer/-vrouw als je alle onderdelen behaald hebt. Het is een door het Ministerie van OCW officieel erkend mbo-diploma. Met het diploma kun je doorstromen naar alle andere kwalificaties op niveau 3, bijvoorbeeld naar de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw.Toelatingseisen

Om de opleiding Gastheer/-vrouw te volgen moet je in het bezit zijn van een vmbo-diploma of een mbo-diploma niveau 1. Verder is toelating mogelijk indien je over voldoende relevante praktijkervaring beschikt. Ook dien je de Nederlandse taal voldoende te beheersen.Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor deze opleiding? Dat kan via de knop hieronder!

Contact

Wil je meer weten over de interne opleidingsmogelijkheden bij Van der Valk? Stuur ons dan een e-mail of neem telefonisch contact met ons op.